Deportes
Tiempo de lectura: 2 minutos

Afecte escolar, professionals competents!

Parlar de competència professional és parlar del conjunt de coneixements i capacitats que permeten l'exercici de l'activitat professional, conforme a les exigències de la producció i l'ocupació. Arribar a ser competent, però, sovint implica l’adquisició de capacitats que van més enllà de les purament conceptuals o tècniques. En el temps actual, ésser competent exigeix comptar amb un aprenentatge emocional i social, el que jo anomenaria un aprenentatge afectiu.

La majoria de les institucions educatives, escoles i universitats posen l'accent en l'aspecte del pensament, o la cognició. Es dona poca importància als aspectes emocionals. No obstant això, les emocions són importants ja que tenen un paper vital en l'aprenentatge, i poden ajudar o dificultar el compromís i l'èxit acadèmic d’un infant.

Les emocions són reaccions als esdeveniments i objectes significatius. En elles hi ha implicats components afectius, és a dir, que  comprenen sentiments emocionals com l’ansietat experimentada abans d'un examen; components cognitius, que impliquen pensaments o emocions específiques com la preocupació per suspendre un examen; components fisiològics inherents a la preparació d’una acció, com per exemple, l’augment de la freqüència cardíaca; components motivacionals, que comprenen els impulsos i els desitjos de comportament com evitar la sensació d'ansietat; i components expressius com la postura corporal o l’expressió facial. Exercitar cada un d’aquests components, ens dona eines per a canalitzar les emocions, per a aprendre de les emocions negatives i gaudir de les positives.

Certament, quan ens sentim “baixos d’ànim”, es deterioren la nostra capacitat de realitzar activitats. La tristesa, la por, l'ansietat i l'apatia redueixen la nostra atenció i ens fan aprendre menys, participar menys i ésser menys efectius en les decisions i les tasques.

Per altre part, les emocions positives i la motivació augmenten la nostra atenció. Tots hem tingut casos en què estàvem tan involucrats en una activitat que ens agradava, com llegir un llibre, jugar un joc o resoldre un problema difícil, que el temps s'atura i desconnectes del clam de la vida quotidiana. Així doncs, les emocions positives es relacionen directament amb l'interès i l'auto-motivació, i accionen les actituds crítiques per a l'adquisició de coneixements.

Afirmem, sense por, que les emocions afecten l'aprenentatge, però el més important, el desenvolupament emocional és fonamental per tenir èxit a la vida. Un infant exercitat escolarment en la intel·ligència emocional, serà un professional íntegre i competent en el futur.

Actualizado: 14 de marzo de 2022 none

Noticias relacionadas

Comentarios

No hay comentarios

Enviar un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este formulario recopila tu nombre, tu correo electrónico y el contenido para que podamos realizar un seguimiento de los comentarios dejados en la web. Para más información, revisa nuestra política de privacidad, donde encontrarás más información sobre dónde, cómo y por qué almacenamos tus datos.

magnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram