Deportes
Tiempo de lectura: 3 minutos

Visceral

Fa cosa de dos anys, en un dinar familiar, li demanàrem a la meva cunyada sobre el tema del referèndum i independència de Catalunya. Ella, una al·lota de la classe mitja burgesa de Barcelona, després de reflexionar profundament, va dir: “és un tema complicat, donat que això no ha esdevingut un problema racional, ara ha passat a ser un problema visceral”. Rés va ser més aclaridor per jo que aquestes paraules. Catalunya necessitava veure uns fets, en el seu moment, que els fessin sabrer-se estimats pels espanyols i no menystinguts. Ara ja és massa tard. La deriva de tot el que escau ja s’ha fet massa gros i no entram en un plànol on hi pugui haver un diàleg. Ara ja tot és visceral. Talment està passant a Mallorca on determinades actituds polítiques fan que el diàleg sigui molt difícil. L’exemple és la campanya del PP #jaestabe o la falsa defensa de lo nostro per part del Circulo Balear.

Les reaccions per part del Gobierno de España, han estat molt mal enfocades. Mai han obert un diàleg. Davant cada manifestació de voluntat de referèndum a Catalunya, la resposta ha estat: no sou ningú, no es realitzarà mai un referèndum, no teniu poder, no sereu europeus, no vos recolza ningú, etc. Com si d’un maltractador psicològic es tractés, Espanya (o més ben dit, els governants d’aquest país), s’han dedicat a tractar de ficar por a l’”al·lota” per a que es quedi amb ells. I no era aquest camí el que s’hauria d’haver seguit. Els maltractadors comencen per fer campanyes de por, després amenacen en usar la força i, després la utilitzen. Així estam. El pitjor és que aquest estat és el que atia al Circulo Balear i veu amb bons ulls la campanya #jaestabe.

Del que no se n’adonen els governants d’Espanya: Rajoy, Cospedal i Sáez de Santamaria, però, és un factor psicològic que els va per davant. Inherentment ja accepten que Catalunya no és Espanya. Igualment que ho fan, potenciant actituds com la d’Ana Maria Aguiló o Circulo Balear. I el missatge està calant en la població castellana i, per afegit, en la població catalana i mallorquina, que s’està polaritzant. Expressions com “hay que españolizar a los catalanes” o “las fuerzas de Seguridad del Estado estan para salvaguardar la integridad y soberania españolas”, duen inherent que Catalunya és un territori a conquerir, que ja està perdut i que, per tant, s’ha d’usar la força per a uniformar els territoris espanyols. Descartant qualsevol acció democràtica.

I Mallorca, tot i que des de lluny, cada cop més, es veu més identificada amb el que està passant. Diem-ne que Mallorca és un gegant de ferro que està despertant de la letargia, veient què pot passar amb el procés.

L’1 d’octubre es realitzarà el referèndum de Catalunya, donat que l’article 155 de la Constitució té una enrevessada manera d’aplicar-se i la redacció del mateix no és clara. El PSOE ja ha dit que no recolzarà la iniciativa, així que aquesta via és de dubtosa aplicació. Pot anar més o manco gent a votar, però si guanya el si a la independència, Catalunya serà independent en 48 hores. Llavors, Mallorca, què farà? La major part de la importació de productes i subministraments, surten dels ports de Barcelona i Tarragona. La major part de les comunicacions comercials amb la península són per mar.

Quina serà la reacció de l’estat envers els partits i associacions  nacionalistes, regionalistes, independentistes mallorquins després de l’1 d’octubre? Cal que comencem a rumiar sobre aquests fets i veure en quina situació quedarà la nostra terra. Madrid, s’oblida de nosaltres. Però nosaltres no mos podem oblidar de nosaltres mateixos. Qualque cosa haurem de fer i ja no val no fer res.

Actualizado: 14 de marzo de 2022 ,

Noticias relacionadas

Comentarios

No hay comentarios

Enviar un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este formulario recopila tu nombre, tu correo electrónico y el contenido para que podamos realizar un seguimiento de los comentarios dejados en la web. Para más información, revisa nuestra política de privacidad, donde encontrarás más información sobre dónde, cómo y por qué almacenamos tus datos.

magnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram