Deportes
Tiempo de lectura: 3 minutos

Més persones, menys banderes

Les eleccions democràtiques del 1977 van obrir el camí al retorn del president Tarradellas, fet que a Catalunya trencava definitivament amb el règim franquista, recuperava les institucions Catalanes i apostava per l'autogovern que es plasmava a la constitució del 1978 i a l'estatut de 1979.

35 anys després, va ser votat en referèndum vinculant (baix presidència socialista dels dos governs) el nou estatut de Catalunya, una volta haver estat aprovat per les corts generals i el parlament Català.

Però llavors, la presentació del recurs al tribunal constitucional per part del Partit Popular, contrari a l'estatut, va fer saltar pels aires els acords aprovats, tant per les institucions democràtiques Espanyoles i Catalanes, com també per la ciutadania catalana amb la resolució d'inconstitucionalitat del tribunal, el juny del 2010 per 6 vots a favor i 4 en contra.

Estem ara, set anys després, davant una situació enquistada, ensopida, provocada per la manca de diàleg i entesa entre el govern central i el govern català.

Els constants menyspreus, per part del Govern del Partit Popular, a les reivindicacions de les institucions Catalanes i la postura unilateral dels partits independentistes catalans, han provocat un xoc de trens, difícil, per no dir impossible d'aturar.

Davant aquesta situació, els socialistes menorquins demanem responsabilitat i alçada política. Responsabilitat que ha mancat en tot moment, tant per part del Govern d'Espanya amb el seu màxim responsable, el Sr. Mariano Rajoy, com per part del Govern Català amb els Sr. Puigdemont al capdavant.

Se'ls hi ha de fer saber que, entre les dues postures, hi ha una part directament implicada dins aquest conflicte que pateix més que ningú: la ciutadania, en plural, en tota la seva diversitat d'opinions, opcions i postures. Ciutadania que se sent avergonyida quan veu que els partits polítics i les institucions no estan a l’alçada de les circumstàncies i són incapaços de seure a dialogar i a negociar.

Els fets esdevinguts aquestes darreres setmanes, posen en evidència la manca de respecte i responsabilitat cap a les institucions i cap als ciutadans. Als dos governs, se'ls hi ha de recordar, que per sort, i gràcies al patiment i a l'esforç de molta gent, estem en un estat de dret, estem en democràcia i per això l’hem de cultivar i preservar, aplicant tots les mateixes regles del joc, estem assistint preocupats i tristos a tot el contrari.

No recolzem l'actitud unilateral promoguda pel govern Català, amb la tramitació de la proposició de llei del referèndum d'autodeterminació sense respectar l'ordenament jurídic vigent, proposta que no està inclosa dins un marc legal que atorgui les màximes garanties democràtiques, com vam saber fer els socialistes l'any 2006.

Condemnem i ens manifestem totalment en contra de l'actitud i les accions promogudes pel govern de l'estat espanyol, la persecució policial i judicial no és, en cap cas, el camí a l'enteniment i l'acord, accions que recorden a altres temps, accions que deriven en una escalada de desafecció i tensió, que per res volem els qui estimem la democràcia, la llibertat, i sobretot, defensem les institucions i la ciutadania per damunt de tot.

Apel·lem al seny i a la responsabilitat, a la necessitat de parlar, d'establir ponts d'acord, no només per part dels dos governs, si no per part de tots els responsables polítics i socials per poder compartir una solució política a aquest conflicte, ara ja social, que com hem dit abans, pateixen tots els ciutadans.

És necessari posar els esforços per aconseguir una reforma constitucional per a la transformació d'Espanya en un estat federal, que atorgui a les autonomies major capacitat d'autogovern, un finançament més just i un model territorial de caràcter federal, basat en la lleialtat institucional, la solidaritat i la cooperació entre les institucions, a l'hora que assumim la realitat plurinacional i defensem totes les cultures, les llengües i la convivència entre ciutadans i ciutadanes de tots els racons del país.

Ens manca a tots, doncs, posar-hi de la nostra part per conviure millor dins aquest món, abraçar el futur i estimar més les persones i no tant les banderes.

Que tinguem sort...!

Actualizado: 14 de marzo de 2022 , , ,

Noticias relacionadas

Comentarios

No hay comentarios

Enviar un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este formulario recopila tu nombre, tu correo electrónico y el contenido para que podamos realizar un seguimiento de los comentarios dejados en la web. Para más información, revisa nuestra política de privacidad, donde encontrarás más información sobre dónde, cómo y por qué almacenamos tus datos.

magnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram